Istoria karaoke-ului

1 februarie 2024

 

   Dacă ești pasionat de karaoke, atunci probabil te-ai întrebat la un moment dat de unde a venit totul de fapt. Iată o scurtă istorie a karaoke-ului, cum a fost inventat, de către cine, unde și cum a devenit atât de popular.

 

  Karaoke este o modalitate de petrecere a timpului liber care constă în cântatul acompaniat de muzică preînregistrată.

  Cuvântul karaoke provine  din cuvintele japoneze kara 空 (=gol, fără) și oke- prescurtare a cuvântului ōkesutora (pronunția japoneză a cuvântului orchestra).

  Primul sistem karaoke a fost inventat de japonezul Daisuke Inoue, un baterist într-o formație pop/rock, care din comoditate nu și-a patentat niciodată invenția (din acest motiv acest patent acum îi aparține unui filipinez, Roberto del Rosario).

  În anii 1970, unele baruri din Japonia au început să instaleze sisteme karaoke (cu casete) pentru distracția clienților. Devenind foarte îndrăgite, aceste sisteme s-au răspândit în scurt timp, fiind de nelipsit în hotelurile japoneze. Ulterior, au apărut și așa-numitele karaoke box, unde clienții pot cânta mai retras (izolați fonic de ceilalți clienți) citind versurile melodiilor pe un ecran TV. Melodiile sunt în marea lor majoritate melodii pop/rock.

  Aparatura constă dintr-un aparat de redare, microfon, sistem de modificare a înălțimii sunetelor și boxe. Unele sisteme au și metodă de a acorda punctaj utilizatorilor, sau câte calorii s-au consumat la cântat, toate acestea fiind pentru amuzamentul clienților.

   După benzile de casetofon, sistemul folosit CD-uri, discuri laser, DVD-uri, iar mai nou muzica este accesată prin fibre optice de la o bază de date.

  Începând cu 2003, mai multe firme de telefonie mobilă din Japonia au început să distribuie muzică karaoke pentru telefoanele mobile. Piața globală de karaoke a fost estimată a fi în valoare de aproape 10 miliarde de dolari.

  In America de Nord și Europa un karaoke bar, restaurantclub sau lounge este un bar sau un restaurant care oferă echipamente de karaoke, astfel încât oamenii să poată cânta în public, uneori pe o scenă mică. Cele mai multe dintre aceste localuri permit clienților să cânte gratuit, cu speranța că vor avea suficiente venituri din vânzarea de alimente și băuturi celor care cântă. Mai puțin frecvent, clientul care dorește să cânte trebuie să plătească o mică taxă pentru fiecare cântec pe care îl cântă. Ambele sunt benefice din punct de vedere financiar pentru local, prin faptul că nu trebuie să plătească un cântăreț profesionist sau o taxă de cabaret, care se aplică, de obicei, oricărei activități de divertisment cu mai mult de o persoană.

Din ce țară vine karaoke?

  Se spune că Karaoke-ul provine din Japonia și se referă pur și simplu la un cântăreț amator care cântă împreună cu un instrument de muzică. Se zvonește că a apărut pentru prima dată într-un snack bar din Japonia, unde era un artist rezervat, dar nu a putut să cânte. Așa că proprietarul snack-barului a cântat în schimb niște instrumentale înregistrate și a invitat clienții să cânte.

De ce se numește Karaoke?

  Deoarece karaoke-ul își are originea în Japonia, nu este surprinzător faptul că cuvântul este derivat din două cuvinte japoneze.

„Kara” provine de la cuvântul „karappo”, care înseamnă gol sau gol.

„Oke” provine de la cuvântul „okesutra” care înseamnă orchestră.

  Un divertisment japonez a inventat cuvântul karaoke după ce orchestra lor a intrat în grevă și a fost folosită o mașină pentru a reda muzica.

Cine a inventat aparatul de karaoke?

  Ar fi bine sa  știm că aparatul de karaoke a fost inventat pentru prima dată în Japonia de către proprietarul unui snack bar, dar cine a inventat de fapt aparatul de karaoke?

  Muzicianul japonez Daisuke Inoue a inventat aparatul de karaoke în Japonia în 1971. Inoue era un artist de la clape care obișnuia să cânte la tobe și la pian ca muzică de suport într-un club, astfel încât cântăreții să cânte singuri.

  A fost invitat să se alăture cuiva într-o excursie pentru a cânta muzică, dar a refuzat invitația și a trimis o casetă instrumentală pentru a putea cânta singuri. Apoi a inventat primul aparat de karaoke numit 8 Juke. Dispune de un stereo, amplificator, aparat de monede și microfon.

Deci, de ce cred oamenii că a fost o invenție filipineză?

  Ei bine, sistemul Karaoke Sing Along, primul aparat de karaoke patentat, a fost inventat de un filipinez, Robert Del Rosario. Renumitul inventator, care avea 20 de brevete pe numele său, a brevetat de fapt aparatul de karaoke în 1975.

  Din păcate, creatorul original Inoue nu și-a brevetat ideea, așa că nu a fost creditat financiar cu invenția sa inițială. Cu toate acestea, a primit un premiu IG Nobel pentru pace în 2004 pentru invenția sa. De asemenea, a fost numit unul dintre „Cei mai influenți asiatici ai secolului” de către Time Magazine.

Când a devenit popular karaoke?

  Aparatul de karaoke a devenit un mare succes în Japonia la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 80, după ce companii  uriașe precum Toshiba, Polydor și Columbia au început să producă material pentru karaoke. Apoi a devenit popular în America după deschiderea primului bar de karaoke din LA în 1982.

  Karaoke-ul a devenit mai popular acasă după inventarea casetelor video de către Pioneer în 1982 și a discurilor compacte de la Sony. Cu toate acestea, în Japonia, nu aveau o izolare fonică adecvată pentru a putea funcționa corect acasă.

  În consecință, au început să construiască spatii de karaoke, care erau camere special concepute pentru karaoke, cu o izolare fonică mai bună. Spatiile de Karaoke realizate mai profesional au fost apoi introduse în baruri în anii 1990.

Modern karaoke

  Popularitatea karaoke-ului a crescut în întreaga lume de atunci. Creșterea unor mărci precum Singing Machine, Karaoke USA și ION audio a facilitat o dezvoltare uriașă a calității aparatelor de karaoke, în special pentru uz casnic.

  A existat și o revoluție în ceea ce privește formatele instrumentale de karaoke, tranziția în ultimul deceniu de la CD+G la soluții online precum aplicațiile de karaoke și YouTube.

  Karaoke a devenit și mai popular datorită acestei dezvoltări a tehnologiei care a condus la modalități mai avansate de a juca karaoke acasă folosind doar dispozitive inteligente și microfoane karaoke all-in-one.

Campionatele Mondiale de Karaoke

  Karaoke a devenit atât de popular de la începutul mileniului încât acum există un Campionat Mondial de Karaoke! A apărut în Finlanda în 2003 și a implicat 7 țări, dar acum a ajuns la 30 de țări.

  Are loc anual și începe cu probe naționale în fiecare țară, iar câștigătorii sunt apoi trimiși la finalele internaționale. Au fost acordate 2 premii până în 2017, pentru cel mai bun cântăreț și cântăreț. Acum există și o categorie de duet, iar categoriile de gen au fost eliminate de atunci.

Fapte distractive despre karaoke

  Acum știi puțin despre istoria karaoke-ului, iată câteva fapte amuzante!

  • - Cea mai solicitată melodie de karaoke din toate timpurile este Billie Jean de Michael Jackson.
  • - Există mai mult de 100.000 de spatii de karaoke în Japonia.
  • - Filipine are cele mai multe spatii de karaoke din lume.
  • - Numai în China există peste 100.000 de baruri de karaoke.
  • - Recordul mondial pentru cea mai lungă performanță de karaoke a fost de 456 de ore, 2 minute și 5 secunde.
  • - Leonardo Polverelli deține recordul mondial pentru cea mai lungă sesiune de karaoke, cu o durată de 101 ore, 59 minute și 15 secunde, unde a cântat 1.295 de melodii în 4 zile consecutive.
  • - Cel mai mare număr de persoane care au făcut karaoke într-un grup în același timp a fost de 160.000.
  • - Campionatele Mondiale de Karaoke au fost înființate în 2003 și își au originea în Finlanda.
  • - Piața globală de karaoke valorează aproximativ 10 miliarde de dolari.

Care sunt cele mai populare melodii de karaoke?

  Există o mulțime de melodii karaoke pe care le-am auzit de un milion de ori înainte. Iată cele mai populare melodii karaoke din toate timpurile.

  1. 1. Billie Jean de Michael Jackson
  2. 2. Dancing Queen de Abba
  3. 3. Sweet Caroline de Neil Diamond
  4. 4. Îngeri de Robbie Williams
  5. 5. Eclipsa totală a inimii de Bonnie Tyler
  6. 6. Vreau să dansez cu cineva de Whitney Houston
  7. 7. Don’t Stop Me Now de Queen
  8. 8. Sfâșiat de Natalie Imbruglia
  9. 9. Wannabe de către Spice Girls
  10. 10. Hit Me Baby One More Time de Britney Spears
  11. 11. Ca o rugăciune de Madonna
  12. 12. Hei Jude de la Beatles
  13. 13. Născut în SUA de Bruce Springsteen
  14. 14. Love Shack de la B-52
  15. 15. I Love Rock N’ Roll de Joan Jett
Suna-ne